Het anti roken beleid gaat door

Nederland heeft, net als heel wat andere landen, de strijd tegen het roken overgenomen van de Verenigde Staten waar men een ridicuul anti rookbeleid voert. Lopend door New York ziet men mensen buiten op straat staan om even snel te roken, want het kan en mag niet lang duren omdat de baas anders kwaad wordt dat je te lang bent weggebleven. Stel je voor, je werkt op de 78e verdieping van een wolkenkrabber en je rookt graag. Maar dat mag niet op kantoor. Om even een peukje te nemen moet je dus eerst met de lift naar de begane grond, dan naar buiten, snel roken en weer snel boven zien te komen. Zelfs als je werkelijk snel bent duurt het zeker 20 minuten om even een sigaretje te roken.
Zo gaat dat nu ook in ons land. Mensen die roken moeten toeren uithalen om tijdens de werkuren zo nu en dan te kunnen roken. Terwijl men het steeds moeilijker maakt voor hen.

istock_000017394408smallMeeroken is vervelend

Meeroken, zoals niet rokers dat altijd hebben moeten doen is inderdaad vervelend. Zeker als men de pech heeft in een kleinere, gesloten ruimte te zitten met een paar echte paffers. Dat er met de niet rokers dus meer rekening moet worden gehouden is volkomen terecht. De vraag is of men daarom de rokers als criminelen moet gaan zien en behandelen, zoals men dat in de VS, en zo langzaamaan ook in ons land, pleegt te doen.
Een ander voorbeeld is dat men in Amerika op sommige plaatsen alleen nog een appartement kan huren of zelfs kan kopen wanneer men in de overeenkomst of in de koopakte staande voorwaarde dat men in het appartement niet zal roken accepteert. Ja, ook als men het appartement koopt. Uitgangspunt is namelijk dat roken in mijn appartement medebewoners kan storen. Sommigen zullen roepen, het moet niet gekker worden, maar kijk eens naar als de acties die Stivoro onderneemt tegen het roken.

Duurder en duurder

Roken wordt duurder en duurder. Diezelfde overheid die er alles aan doet om roken te verbieden en onmogelijk te maken, melkt tegelijkertijd de roker als het om belastinggelden gaat. Dure rookwaren zorgen voor hogere belastinginkomsten. Dus de uitspraak dat rokers geld kosten wordt door dit beleid behoorlijk ondergraven, want rokers leveren geld op!